Od czerwca do października 2024 roku mieliśmy przyjemność realizować cykl warsztatów kulinarnych „Śląski Obiad” w ramach projektu „Odkrywamy Śląskie”, wspieranego przez Program EtnoPolska 2024. Na warsztaty zaprosiło nas Studio Kulinarne Przystanek 11 pod okiem Agnieszki Jasińskiej, która wprowadziła uczestników w prawdziwe smaki tradycyjnej kuchni śląskiej.
Pierwsze danie, którym witani byli uczestnicy warsztatów, to śląski rosół z domowym makaronem, aromatyczny i pełen głębi smaku, idealnie oddający ducha regionalnej kuchni. Następnie przystąpiliśmy do wspólnego przygotowania klasycznego śląskiego obiadu: rolady, klusek śląskich, szarych klusek, modrej kapusty, a na deser – owoców zapiekanych pod chrupiącą kruszonką.
Warsztaty poprowadziła Agnieszka Jasińska – kucharz i trener w gastronomii, finalistka programu Hell’s Kitchen Polska. Agnieszka, z wykształceniem zdobytym między innymi w ICI we Włoszech, z pasją dzieli się swoją wiedzą o kuchni polskiej i światowej, organizując warsztaty na terenie całego kraju.
Dla uczestników naszych warsztatów, to była niepowtarzalna okazja do nauki i świetnej zabawy w domowej atmosferze Przystanku 11.
Projekt „Odkrywamy Śląskie” został zrealizowany dzięki dofinansowaniu ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Narodowego Centrum Kultury w ramach programu EtnoPolska 2024.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za uczestnictwo i pozytywne emocje, które stworzyły niezapomniany klimat tych warsztatów!
https://www.facebook.com/kulinarnenawigacje
https://www.instagram.com/kulinarnenawigacje/
https://www.facebook.com/przystanek11
https://przystanek11.pl/main/statyczne/kontakt